Overclock’un Türkçe karşılığı hızaşırtma anlamına gelmektedir.
Overclock işlemi sonrasında bilgisayar parçalarının fabrika çıkışında elde ettiğin nominal değerleri üst sınırlara taşıyarak zorlamak ve yüksek frekanslarda çalıştırmaktadır. Overclock işlemi sonrasında standart hızı 4.00 GHz olan bir işlemciyi 4.8 GHz hızında çalışan bir işlemci haline getirebilirisiniz. Bu işlemi sağlarken tabiki dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar bulunmaktadır.
Overclock yapan kullanıcılar sistemleri için yeni parçalar almak yerine, var olan parçaların nimetlerinden sonuna kadar yararlanmak hatta bu parçaları iliklerine kadar sömürerek performansımıza performans katmak herhangi bir ek masraf yapmadan gerçekleştirebileceğimiz bir işlem.
CPU’a Overclock Yapılırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Öncelikle CPU (İşlemci) ‘ye uygulanan Overclock uygulaması sağlamanız için işlemcinizin ve anakartınızın Overclock hız kilitlerinin açık olması gerekmektedir. Yeni nesil Intel işlemcilerin sonunda yer alan K ve X ibareleri işlemcilerinize overclock yapabileceğiniz anlamını taşımaktadır. Aynı şekilde Anakartınızında işlemcinizin çarpan kilitinin açık ve modifiye edilebilir özelliklerde olduğunuzda işlemcinize overclock işlemini uygulayabilirsiniz.
Bunun haricinde işlemcinizi yüksek ısılara çıkararak kullanılamaz halde bırakmamak için işlemcinizi en iyi şekilde soğuttuğunuzdan emin olunuz. Termal macun veya imkanınız dahilinde sıvı soğutma ile işlemcinizin soğutma performansını en üst düzeyde gerçekleştirerek CPU Overclock’undan tam verim alabilirsiniz.
Overclock Zararlı mıdır?
OC işlemini gerçekleştirirken ürününüzden elde ettiğiniz yüksek performansa dayalı olduğu noktalar kadar donanım ürününüze zararı dokunan tarafları da vardır.
- Overclock sonucu oluşan hasar yüzünden garanti kapsamı dışında kalabilir.
- Bilinçsizce yapılan overclock, İşlemci, Ekran Kartı ve RAM gibi bilgisayarınızın temelini oluşturan donanım ürünlerinize kalıcı hasar verebilir
- Overclock işlemi başarılı olarak gözükse dahi sistem siz çalışırken ortaya çıkan mavi ekranlar yüzünden veri kaybı yaşamanız ihtimaller dahilindedir.
OC işleminin en büyük avantajı ve tabii ki en büyük yapılma nedeni de- işlemin sonunda kimi zaman %80’lere varan performans artışıdır. Örneğin 25 FPS ile oynadığını bir oyunu ekran kartınızı ve işlemcinizi overclock ettikten sonra artık 35 hatta 40 FPS ile akıcı bir biçimde oynayabilirsiniz.